Selvom det er nemt, er der mange der har det svært ved at finde en ordentlig olie. Hvis du vil have ordentlig pleje af hår og hovedbund, skal du læse denne tekst. Du vil lære hvad hår porøsitet er, hvordan det kan identificeres og hvilke olier der passer til din hårtype.

Hver hårtype har porøsitet. Denne betegnelse definerer hvor løftede laget af kuticula er ned langs hårets skaft. Der er lav, medium/normal, og høj porøsitet. Typer af porøsitet kan ofte blandes. F.eks. kan vi have rødder med lav porøsitet men spidser med høj porøsitet. Mange hårentusiaster mener at deres hår har medium porøsitet – mellem høj og lav porøsitet.

hårets porøsitet

HÅR MED LAV PORØSITET

Det er blødt, lige og skinnende, resistent over for farve og styling, tørrer langsomt. Det frastøder fugt. Hår med lav porøsitet er udsat over for skader, derfor er ordentlig pleje vigtigt. Desværre giver det ikke altid positive effekter. Hvorfor? Skællene af kuticula er stramt bundet sammen; de er lukkede og jævnt fordelt. Smør-produkter og solide olier er fantastiske til hår med lav porøsitet. Disse inkluderer: kokosolie, hørfrøolie, solsikkeolie, babassuolie, sheasmør, mangosmør.

HÅR MED MEDIUM/NORMAL PORØSITET

For at sige det simpelt, så er det 2-i-1 – hpr med lav og høj porøsitet. Det kan være lige eller bølget; det er nemt at style og kan blive påvirket af vejrforhold – absorberer fugt og bliver kruset. I modsætning til andre hårtyper, er det resistent over for forskellige skader. Brug monoumættede olier i din hårbehandling. Prøv: arganolie, olie af blommefrø, olivenolie, sød mandelolie, olie fra passionsfrugt, avocadoolie.

HÅR MED HØJ PORØSITET

Denne hårtype er skadet; tørt og glansløs. Hvis håret ofte får styling (farvning, glatning, permanentning), bliver det endnu svagere. Bølget og krøllet, kruset og statisk bliver typisk kaldt for hår med høj porøsitet. Kuticula-skællene er løftet højt op. Som resultat kommer nærende ingredienser såvel som skadelige stoffere hurtigere ind i håret. Hvis dette er den hårtype, så brug polyumættede olier: hørfrøolie, aften primroseolie, bomuldsfrø, vild rose, vindruekerner og hvede.

HUSK PÅ: Der er ingen olie der giver resultater efter første påføring. Ja, dit hår vil se bedre ud men du skal vente for de endelige resultater. Vær tålmodig! Skift din olie hvis du ikke ser nogen effekter efter et par ugers behandling. Du kan have valgt den forkerte olie til dit hårs porøsitet eller måske har du valgt den forkerte porøsitet. Heldigvis er der et par simple tricks der vil hjælpe dig.

Hvordan identificerer man hårets porøsitet? Tag testen

Test er blevet en trend mellem hårentusiaster og piger der ønsker at pleje deres frisure. Mini-quizzer kan hjælpe dig med at fastslå hårets type af porøsitet. Som konsekvens vil du være i stand til at vælge passende hårplejeprodukter. Mist, masker og balsam er ikke de eneste produkter du kan bruge i behandling til håret. Husk at prøve hårolier. De kan vise sig at være langt mere effektive end velkendte shampooer og serummer. Test der definerer hårets porøsitet inkluderer: vandtest, føletest, observationstest, test med mel, test med kokosolie.

1. Vandtest.

Læg et par hårstrå i en stor skål fyldt med vand. De skal være rene og tørre, og ikke dækket af produkter (silikoner, masker, balsam). Iagttag opmærksomt hvad der sker med dem. Sank hårstråene til bunden efter 2-3 minutter? Det betyder at de har høj porøsitet. De har optaget vandet hurtigt, som nemt gennemtrænger det åbne lag af kuticula. Hvad hvis dit hår stadig flyder på overfladen af vand? Så har du sikkert hår med lav porøsitet. Et lukket lag af kuticula afholder vand fra at trænge ind i stråene.

2. Føletest.

Tag et hårstrå og mærk på det. Er det groft og ujævnt? Dit hår har høj porøsitet. Blødt, jævnt og glat hår har lav porøsitet. Desværre er denne metode upålidelig. Ikke alle vil finde den særlig hjælpsom. Nogle piger har dystrofisk eller dysplastisk hår. Udseendet og tilstanden af disse hårstrå adskiller sig fra normalt, sundt hår. De er svage og har en skruet struktur.

3. Observationstest.

Det er sikkert den nemmeste metode. Du iagttager ganske simpelt dit hår: måden det ser ud på efter vask, føntørring, på en regnvejrsdag, i løbet af en varm sommer og under enhver tilstand hvor det kan blive udsat for skader. Hvis du bemærker skinnende og blødt hår, har det lav porøsitet. Tørt og glansløst hår har høj porøsitet.

4. Test med mel.

Du behøver ikke at være kok for at lave denne test. Du skal drysse lidt mel ud over dit hår for at tjekke dets porøsitet. Hvis dit hår er hvidt og dækket af mel, har du helt sikkert hår med høj porøsitet. Og vice versa: hår med lav porøsitet vil ikke være dækket af mel. Husk at vaske dit hår grundigt og fjern produkter og talg før testen.

5. Test med kokosolie.

Påfør kokosolie til håret. Efter en time (mere eller andre), så vask håret med en mild shampoo. Føntør det ikke, men lad det lufttørre. Hvis det er blødt og skinnende, har det lav porøsitet. Kruset og glansløst hår har høj porøsitet.

En mulighed for de dovne. Besøg en trichologist

Hvis du ikke har lyst til at lave nogen af disse test, så få en tid hos en trichologist. Det er en læge der giver en professionel analyse af hår og hårpleje. Trichologisten undersøger dit hår under mikroskop, fastsætter dets længde, tykhed, samt tilstanden hos laget af kuticula og hårspidserne. Hvis lægen siger at din hovedbund er i en dårlig tilstand, så spørg efter en recept på de rigtige præparater og anbefaling af hårprodukter. Har du nogensinde observeret dit hår under mikroskop? Hvis ikke, er det en fantastisk chance. Vil du gribe den?